Európai közúti ellenőrzések programja 2012-ben

A TISPOL (European Traffic Police Network) legreprezentatívabb, a közlekedők széles körét érintő tevékenysége, hogy nemzetközi ellenőrzéseket szervez. Ezek a kampányok Európa területének jelentős részére kiterjednek. A TISPOL-ellenőrzéseket a tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos céllal hajtják végre.


A TISPOL éves ellenőrzési terve alapján 2012-ben összesen kilenc nemzetközi közúti ellenőrzés várható. Ezek az ellenőrzések alapvetően az olyan nemkívánatos járművezetői magatartások ellen irányulnak, amelyek a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot rejtik Európa útjain, s megfelelnek a közösségi közlekedéspolitikai elvárásoknak.


2012-ben az európai rendőrök két-két alkalommal ellenőrzik a sebességhatárok megtartását, a biztonsági öv és gyermekbiztonsági rendszerek használatát, a tehergépjárművekre vonatkozó szabályok megtartását, továbbá fellépnek az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetőkkel szemben, míg az autóbuszok ellenőrzésére egy alkalommal kerül sor.

A TISPOL egy-egy konkrét hetet jelöl meg az ellenőrzések végrehajtására, ezen belül a tagállamok eldönthetik, hogy a lehetőségeknek és a helyi sajátosságoknak megfelelően milyen időtartamban (két-három nap stb.) szervezik meg saját ellenőrzéseiket.

A magyar rendőrség ezeket az akciókat jellemzően a Nemzeti Közlekedési Hatósággal közösen hajtja végre, tekintettel arra, hogy a két hatóság részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik a közúti ellenőrzések végrehajtása terén.


A fentiekre tekintettel az ellenőrzési időpontok konkrét meghatározása is közösen történik. Az idei egyeztetésnek megfelelően hazánkban a TISPOL nemzetközi ellenőrzésekre az alábbi időpontokban számíthatunk:
– Február 14–16.: „Truck” tehergépjármű-ellenőrzés
– Március 13–14.:  „Seatbelt” biztonságiöv-ellenőrzés
– Április 17–19.: „Speed” sebességellenőrzés
– Június 8–9.: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére
– Július 24–26.: „Bus” nemzetközi autóbusz-ellenőrzés
– Augusztus 22–23.: „Speed” sebességellenőrzés
– Szeptember 11–13.: „Seatbelt” biztonságiöv-ellenőrzés
– Október 9–11.: „Truck” tehergépjármű-ellenőrzés
– December 14–15.: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére.

 

Forrás: Integrátorfórum

Partnereink
Ne habozzon felkeresni minket! Kérje árajánlatunkat és vegye fel
a kapcsolatot munkatársunkkal!
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk