Olaszország megbénult – a fuvarozók sztrájkolnak

Reggel nyolctól este tíz óráig tart az olasz taxis szakszervezetek által kezdeményezett országos sztrájk, mely az utóbbi héten tartott spontán tiltakozásokat követi. Az egész országban lehetetlenség taxit találni, a repülőterek és pályaudvarok taxiállomásai is üresek. A taxisok kizárólag az időseknek és betegeknek nyújtanak szolgáltatást.


A taxisok járműveikkel a római Circus Maximusnál, Nápoly főterén, máshol a városházák előtt tüntetnek a Monti-kormány pénteken bejelentett liberalizációja ellen, melynek pontos részleteit még nem hozták nyilvánosságra. A csomag pontjai között szerepel egy közlekedési kormányhatóság felállítása az ágazat szabályozására és a taxis engedélyek számának megemelésére.


A ma reggel kezdődött és január 27-ig tartó kamionos sztrájk többek között az üzemanyagdrágulás ellen szól. A kamionosok az utóbbi héten Szicíliát bénították meg, a mai naptól hatvan autópályáknál lassítják a forgalmat az egyik sávban mozdulatlanul álló vagy csigatempóban haladó kamionok. Kritikus a helyzet Nápoly északi bejáratánál, ahol háromszáz kamion akadályozza a közlekedést, a dél-olasz kikötőkbe vezető utakon és Bergamónál az A4-es autósztrádán.


Annamaria Cancellieri belügyminiszter bejelentette, hogy – a sztrájkjogok tiszteletben tartása mellett – a kormány nem tűri el a közlekedési blokádot. Az olasz fogyasztóvédelmi egyesületek szerint veszélybe kerülhet az olasz áruellátás. A benzinkutaknál hosszú autósorok állnak. A termelői szövetségek adatai szerint az egy hetes szicíliai sztrájk 5 millió eurós kárt okozott a termelőknek.


A taxisok és kamionosok indította sztrájkhullám január 26-a estétől a vasutasok huszonnégy órás munkabeszüntetésével folytatódik. Február elsejére a szintén a liberalizáció ellen tiltakozó gyógyszerészek, február 23-24-re az ügyvédek hirdettek meg sztrájkot. Egyelőre dátum nélküli az olasz benzinkutasok által bejelentette tíz napos sztrájk.


Forrás: MTI

Partnereink
Ne habozzon felkeresni minket! Kérje árajánlatunkat és vegye fel
a kapcsolatot munkatársunkkal!
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk